PDA

1
2
...
14
15
16
17
18
19
20
21
22
  

A hagyományos SD kártya szabvány egy kisebb fizikai paraméterekkel rendelkező változata. Ezt a kis méretű változatot rendszerint mobiltelefonokban használják. Jelenleg (2006.09) 16 MB-tól 4 GB-os méretig terjedő változatok léteznek.

miniSD High Capacity. A hagyományos miniSD kártyák nagykapacitású változatai, melyek 2 GB-nál nagyobb tárterülettel rendelkeznek és rendszerint FAT32-es filerendszerűek, így a régebbi készülékek nem képesek kezelni az új kártyákat.

Kisebb elektronikai eszközöknél használatos USB csatlakozók gyűjtőneve, mely lábkiosztását és elektromos tulajdonságait tekintve megegyezik a hagyományos USB csatlakozóval azonban a csatlakozók fizikai mérete sokkal kisebb.

A multimédia olyan médiaforma, mely az információs tartalom megjelenítésére és közvetítésére alkalmas lehetőséget (szöveg, hang, kép, videó és interaktivitás) összetetten használja a közönség vagy felhasználó informálására és/vagy szórakoztatására...

A nit a fényerõsség nem szabványos SI jelölése. Sokszor használják laposképernyõk fényerõsségének megadására, értéke egyenlõ a cd/m2-el.

Az angol kifejezést - mely a latin „nodus” szóból ered és jelentése: pont – számítógépes hálózatoknál a hálózat egyes elemeire szokták használni. Egy ilyen hálózati pont lehet szinte bármi ami számítógép hálózatra csatlakozik...

Rövídítése OS. A számítógépek mûködésének elengedhetetlen részét képezõ alap szoftver, melynek feladata az alapvetõ szolgáltatások biztosítása a programok számára, valamint az alkalmazások és a felhasználó közti kommunikáció biztosítása.

Egy P2P számítógépes hálózatban a felhasználók közt szerteágazó kapcsolati rendszer jön létre és a rendelkezésre álló hálózati erőforrásokat mindenki használja, valamint a felhasználók közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz server nélkül.

Az angol szó foltot vagy darabkát jelent. A számítástechnikában a patch rendszerint egy már létező és kereskedelmi forgalomban lévő software hibáit javító kiegészítő program, programrészlet, vagy kód, mely a korábbi hibát hivatott befoltozn

Az angol szó utat, útvonalat jelent. A számítástechnikában alkatalóguslánc, amely állományok hozzáférési útját írja le.

Egy P2P számítógépes hálózatban a felhasználók közt szerteágazó kapcsolati rendszer jön létre és a rendelkezésre álló hálózati erőforrásokat mindenki használja, valamint a felhasználók közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz server nélkül.

Bittérképek és raszteres megjelenítõ eszközök (képernyők) elemi egysége, amelyek rácsba rendezett sokasága alkotja az egész képet. Számuk határozza meg a felbontást. Az angol picture és element szavak rövidítéséből jött létre.

A fizikai távolság két szomszédos képpont közt egy megjelenítő eszközben. Ez az érték különösen nagyméretű képernyőknél válik fontossá, mivel ha távol esnek a képet alkotó pixel -ek akkor az már ronthatja a képminőséget és látható váln

Egy adott szoftverbe vagy hardverbe opcionálisan beépíthető, annak képességeit bővítő vagy módosító kiegészítő modul. Számos webböngésző, grafikus program és egyéb alkalmazás bővíthető plug-inekkel.

Egy internetes honlap által, rendszerint automatikusan megnyíló új ablak. Általában reklám célra használják. Gyakran találkozhatunk velük az ingyenes tárhely szolgáltatóknál elhelyezett honlapokon, de a népszerűbb portálokon is előfordulnak.

A prioritás egy adott szempont szerinti sorrendbeli elsőbbségre utal. Például ha egy erőforrás igényes alkalmazás magasabb prioritással fut, mint a többi akkor terhelés esetén több erőforrás fog neki jutni, mint más programoknak.

A prioritás egy adott szempont szerinti sorrendbeli elsőbbségre utal. Például ha egy erőforrás igényes alkalmazás magasabb prioritással fut, mint a többi akkor terhelés esetén több erőforrás fog neki jutni, mint más programoknak.

A hardware -ek és a software -ek egymás közti kommunikációjának leírását tartalmazó szabályrendszer. Meghatározza, hogy a különbözõ hálózati alkalmazásoknál a két gépnek mit és milyen sorrendben kell egymással közölni...

Olyan lehetőség melynek segítségével fizikailag távoli helyről is képesek vagyunk elérni és használni digitális információt, vagy akár a teljes számítógépet illetve egyes funkcióit illetve bizonyos programokat irányítani tudunk.

A képernyőkímélő egy a CRT monitorok korából fenn maradt és már technikailag szinte teljesen szükségtelenné vált alkalmazás, mely változó képernyőtartalmat generál, amikor nem használjuk a számítógépet, vagy más eszközt ezzel megelőzen

Olyan rendszerint véletlen elérésű memória ( RAM ), melyet a gép központi egysége a CPU mellett, más részegységek is használhatnak, mint például a videó kártyák...

A kifejezést rendszerint valamilyen állománycsoport, egy adott file különféle állapotait, esetleg memória vagy adatbázis tartalmat és annak állapotát tartalmazó pontos másolat vagy azzal egyenértékű pillanatkép esetében használják.

Közismert nevén program. A számítógépek és elektronikus eszközök kézzel közvetlenül meg nem fogható részeinek gyûjtõneve. A szoftver önmagában nem képes létezni, hanem mindig valamilyen hardvereszközön kerül tárolásra a számítógépes feldolgozásig...

Kéretlen reklámlevél, amelynek küldésére a postafiók tulajdonosa nem adott engedélyt a levél feladójának, illetve nem iratkozott fel levelezõlistára vagy más nyilvános e-mail cím gyüjtõ helyre.