PDA

1
2
3
4
5
6
7
8
9
...
21
22
  

Az Internet neveket és címeket egymásnak megfeleltetõ kiszolgálóit nevezik DNS kiszolgálóknak vagy névkiszolgálóknak.

Angol kifejezés egy akkumulátor vagy cella maximális elektrokémiai kapacitásának csökkenésére, mely a csökkenés mértékét és nem a maradék töltést adja meg százalékban.

A motorvezérlés egyik fajtája, a Double Overhead Camshaft rövidítése. A betűszó két, felül fekvő vezérműtengelyt takar.

Disk Operating System, lemezes operációs rendszer. Ma rendszerint a DOS-név a PC-k mára elavultnek és réginek számító operációs rendszereire az MS-DOS, PC-DOS valamint egyéb DOS változatokra utal.

Részecskeszűrő, a Filtre a Particules rövidítése. A dízelmotorok működése közben keletkezett apró koromszemek kiszűrésére szolgál.

Dinamic Random Access Memory vagyis dinamikus véletlen elérésû memória. A DRAM alapvetõ tulajdonsága, hogy míg viszonylag gyorsak, tartalmukat csak folyamatos tápellátással tudják megtartani.

Menetstabilizáló elektronika, a Dynamic Stabilization Control rövidítése. A BMW használja. (Lásd még: ESP )

A Volvo menetstabilizáló elektronikája.

Befecskendezési rendszer turbódízel motoroknál, a Direct Turbo Injection rövidítése. Az Opel használja, elsősorban régebbi modelljeinél.

Digital Versatile Disk. Nagykapacitású optikai lemeztípus gyüjtõneve.

Fõleg adattárolásra, archiválásra használják. Más rögzítési eljárást használ, mint a többi DVD-szabvány, mivel azok optikai lemezek, a DVD-RAM pedig magneto-optikai eljárással rögzíti az adatokat.

Az adatsínen zajlik a tényleges adatmozgás. Az adatsínek két legfontosabb paramétere a sebesség melyet órajelben ( MHz -ben ) mérnek, valamint a szélessége, mely a továbbítható adatmennyiséget adja meg, amit bit –ben mérünk.

Angol kifejezés egy akkumulátor vagy cella maximális elektrokémiai kapacitásának csökkenésére, mely a csökkenés mértékét és nem a maradék töltést adja meg százalékban.

A számítógéphez kapcsolt kiegészítõ eszköz, illetve annak részét képezõ hardver-komponens.

Egy MPEG4 videó tömörítési szabványon alapuló mozgóképformátum, mely jó minőséget biztosít alacsony bitráta mellett. Jelenleg az egyik legelterjedtebb videó formátum szerte az interneten.

Olyan eszköz mely a digitális (rendszerint bináris) jelet átalakítja analóg jellé. A DAC lényegében a véges pontosságú digitális értékeket konvertálja egy folyamatosan változó fizikai mennyisséggé, rendszerint analóg elektromos jellé.

Duplakuplungos sebességváltó, a Direct Shift Gear rövidítése. A két kuplungnak köszönhetően sokkal rövidebbek a váltási idők, ami elsősorban sportos autóknál lehet komoly fegyvertény. A DSG-vel a Volkswagen konszern autóinál találkozhatunk.

Egy MPEG4 videó tömörítési szabványon alapuló mozgóképformátum, mely jó minőséget biztosít alacsony bitráta mellett. Jelenleg az egyik legelterjedtebb videó formátum szerte az interneten.

Elektronikus "tinta". Olyan speciális képernyõ, mely tartalmát elektromosság nélkül is képes megtartani, viszont roppant éles és kontrasztos képet jelenít meg.

Elektronikus fékerő-elosztó, az Electronic Brake Distribution rövidítése. A rendszer működésének lényege, hogy kerekenként képes változtatni a fékerőt, így rövidítve tovább a fékutat. Elsősorban vegyes tapadású úttesten hasznos.

Enhanced Data GSM Environment, a hagyományosnak számtó GSM mobil technológia továbbfejlesztett, gyorsabb változata. Sokszor úgyis hivatkoznak erre a szolgáltatásra, mint 2.5G.

Elektronikus differenciálzár

Az EEPROM (vagy a másik szokásos jelölésével E2PROM) az Electrically Erasable Programable ROM rövidítése. Ez azt jelenti, hogy az memória ugyanúgy programozható, mint egy EPROM, vagyis elektromos jelek segítségével, de elektromos jelekkel törölni is lehet

Az Európai Unió ( EU ), az Európai Űrügynökség ( ESA ) és az Európai Polgári Repülésügyi Szervezet ( EUROCONTROL ) által Európa térségében közösen létrehozott műhold alapú aktív GPS hálózat ( SBAS ). A rendszer 2006 június óta üzemel.