PDA

1
2
...
4
5
6
7
8
9
10
...
21
22
  

Global Navigation Satellite System. A globális helymeghatározó műhold rendszerek összefoglaló neve. A legismertebbek a NAVSTAR GPS és a GLONASSZ, de ide sorolják a WAAS, EGNOS, MSAS, CWAAS kiegészítő rendszereket is, éppúgy mint a most épülő

General Packet Radio Service, általános rádiós csomagkapcsolt szolgáltatás. Mobil telekommunikációs adatátviteli szabvány. A rendszer 53.2 kbit/sec letöltési és 26.8 kbit/sec feltöltési elméleti sebességet képes biztosítani.

A GPS rendszerideje. Egyenletesen futó atomi pontosságú idő.

GPU vagyis Graphics Processing Unit a grafikus processzor elnevezése, mely a videókártyák illetve grafikus vezérlők központi egysége.

Global System for Mobile Communication - Globális mobil kommunikációs rendszerek általános elnevezése

Egy olyan felhasználói felület, mely lehetővé teszi az embereknek a különféle technikai eszközökkel való interakciót egy grafikus, rendszerint ikonvezérlet megjelenítőn, melynek során a műveleteket közvetlenül a grafikus felületen végezzük.

Európa által épülő várhatóan 2010-re elkészülő, polgári felügyelet alatt álló GNSS rendszer.

Közvetlen befecskendezéses benzinmotor, a Gasoline Direct Injection rövidítése. 1998-ban mutatta be a Mitshubisi.

A sávszélesség megadására szolgáló mértékegység, mely az egy másodperc alatt továbbított gigabitek számát adja meg.

Gigabit. Az adatkommunikációs rendszereknél a Gbit egymilliárd bitet vagyis 10^9 bitet jelent. Általában az egy másodperc alatt továbbítható adatmennyiség jelölésére használják két kommunikáció pont közt.

Az adatátviteli sebesség mértékegysége. Az egy másodperc alatt továbbított adatmennyiség mértékegysége, mely másodpercenként 1000 Megabit vagyis 1,000,000,000 bit adatot jelent...

Nyílt forráskódú böngésző motor és megjelenítő rendszer, melyet eredetileg a Netscape Communications Corporation fejlesztett ki, és később a Mozilla Alapítvány fejlesztett tovább. A második legnépszerűbb böngésző motor a neten a T

Globális helyzet meghatározó rendszer, mely földkörüli pályán elhelyezkedõ mûholdak jelei segítségével határozza meg helyzetünket. Hivatalos neve NAVSTAR GPS. Ez jelenleg a legsikeresebb GNSS rendszer, azonban a jövőben a Galileo leválthatja.

Egy olyan felhasználói felület, mely lehetővé teszi az embereknek a különféle technikai eszközökkel való interakciót egy grafikus, rendszerint ikonvezérlet megjelenítőn, melynek során a műveleteket közvetlenül a grafikus felületen végezzük.

A H.264 része az MPEG4-es szabványnak. A más néven MPEG4 Part 10-es tömörítési eljárás egy továbbfejlesztett videó kódolási formátum, mely igen magas tömörítési aránnyal dolgozik...

Lejtmenet-vezérlő, a Hill Descent Control rövidítése. Eredetileg a Land Rover terepjáróinál, majd a BMW SUV-jainál is használják, egy gomb megnyomását követően fix sebességgel viszi le az autót komoly lejtőkön is, a sofőrnek csak kormá

Nagymennyiségű adat tárolására képes merev, mágneses bevonatú tárolólemezeket használó háttértároló, melyet különböző méretben, sebességben és kapacitásokban gyártanak. Ezen helyezkednek el az adataink, az operációs rendszer és az alkalmazások.

Turbódízel motor, a High Pressure Direct Injection rövidítése. A PSA csoport márkáinál (Citroën és Peugeot) találkozhatunk vele.

Olyan számítógép periféria, mely közvetlen kapcsolatban van a gép kezelőjével és rendszerint ezen keresztül irányítjuk a gépet, illetve esetenként visszajelzést is kapunk a géptől a vezérlőre. (Ilyen például: egér, billentyűzet, Jostic

A QVGA felbontás felének megfelelő képernyőfelbontást jelent, mely 240x160 képpontot jelent. Kézi eszközök rendelkezhetnek ilyen képernyővel de a Game Boy Advance-nak is ilyen megjelenítője volt.

A High Speed Circuit Switched Data, nagysebességû áramkörökkel kapcsolt adatátvitelre utal. Az adatátvitei mód GSM hálózatok számára, mely akár 57 kb/s sebességgel.

A HSUPA, vagyis High-Speed Uplink Packet Access, egy új adat csomag alapú mobil kommunikációs protokol, mely akár 5.8 Mbit/s feltöltési sebességet is lehetõvé tesz. Rendszerint 3.75G-ként hivatkoznak rá.

Hypertext Markup Language

A web alapprotokollja, amely egységes módon teszi lehetővé különböző helyeken tárolt és eltérő jellegű dokumentumok elérését és átvitelét az Interneten keresztül.