Számítástechnika

1
2
3
4
5
6
7
8
9
...
36
37
  

Számítógépes file formátum, melyet elsősorban szkennelt képek tárolására terveztek. Nagy előnye, hogy roppant hatékonyan képes tömöríteni szöveget tartalmazó képeket...

A számítástechnikában a RAR jelenleg (2008) is az egyik legnépszerűbb archiválási állományformátum, mely támogatja az adatok tömörítését, hibajavítást és a több részre történő darabolást is. A formátumot Eugene Roshal fejlesztette ki.

Olyan Ethernet hálózati szabvány, mely 10 Mbps sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé. Az ilyen hálózatok rendszerint RJ45 csatlakozókat CAT 5 kábelezést használnak

Olyan Ethernet hálózati szabvány, mely 10 Mbps sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé. Az ilyen hálózatok rendszerint RJ45 csatlakozókat CAT 5 kábelezést használnak

2D - two dimensional: 2 dimenziós. Síkbeli

3D - Three dimensional: 3 dimenziós. Térbeli

Fourth Generation Languag - 4. generációs programozás(i nyelvek)

A 4Kx2K kifejezés 4098x2160 képpontos úgynevezett szuper HD felbontásra utal, melyek jelenleg (2010) még csak nagyon ritkán és speciális helyeken bukkannak fel. Összehasonlítás képpen a Full-HD 1920x1080 képpont.

A 720p egy digitális televíziózásban használt kategória rövidítése. A 720-as szám a vízszintes sorok számát jelöli a „p” pedig a progresszív képalkotási (progressive scan) módra utal. Általánosan 1280x720 pixeles videófelbontást értünk rajta.

802.11a 5 GHz-es sávban, 54 Mbit/s-os vezeték nélküli Ethernet átvitel 802.11b 11 Mbit/s-os vezeték nélküli Ethernet átvitel 2,4 Ghz-en 802.11g 54 Mbit/s-os vezeték nélküli Ethernet átvitel 2,4 Ghz-en 802.11n 100 Mbit/s-os Ethernet átvitel

A Wi-Fi szabvány egyik alap változata, mely több kommunikációs csatornát, nagyobb sebességet (54 Mbps), és kevesebb interferenciát kínál, mint más protokolok, azonban még mindig nem terjedt el. A \"b\" és \"g\" változatokkal szempen ez 5 GHz-en kommunikál

Olyan vezeték nélküli eszközre utal, mely mindhárom ma (2006) használatos és szabványos Wi-Fi kommunikációs eljárást használja. Egyre több notebookban találkozhatunk ilyen adapterrel.

A Wi-Fi szabvány egyik legelterjedtebb változata, melynek sebessége 11 Mbps hatósugara azonban jóval nagyobb mint a 802.11a szabványnak, valamint olcsóbb a mûködtetése is. A "b" változat 2.4 GHz-es frekvenciatartományban működik.

Az eredeti Wi-Fi szabvány újabb és gyorsabb változata, mely felépítésében nagyon hasonló a korábbi 802.11b szabványhoz azonban lényegesen nagyobb a sebessége (54 Mbps) hatósugara megegyezik a 802.11b változattal....

Az eredeti WPA hálózati biztonsági protokol továbbfejlesztett változata, mely a teljes 802.11i szabványra épül. Új titkosítási és biztonsági eljárásaival nagyobb biztonságot nyújt, mint a WEP vagy a WPA.

A PoE rendszerben egy hálózati eszköz a tápellátását az Ethernet adat hálózatból nyeri. Ehhez erre alkalmas rendszer, és hálózati környezet is szükséges, minimum Cat 5 kábelezéssel...

RJ csatlakozási szabványoknál használt moduláris csatlakozó, mely 8 érintkezővel rendelkezik. A 8P8C csatlakozókat rendszerint csavart érpáras vezetékeket használó rendszerekben, például Ethernet hálózatokban használják, RJ45-ös csatlakozásoknál.

Olyan speciális elektronikus áramkör, mely képes a folytonos, vagyis analóg jelek, digitális jelekké való átalakítására.

A Dolby Laboratories által kidolgozott, 5+1 csatornás hangok átvitelére használt audioszabvány, amely tömörítéssel sajnos csak 384 Kbps sebességû csatornánkénti bitsebességre képes, mely képes 4 Mbps-nek megfelelõ mennyiségû hanginformációt átvinni.

Nyílt ipari szabvány a PC-k és hordozható számítógépek energia felvételének, valamint a különféle eszközök és hardware komponensek szabályozására. 1996 decemberében véglegesítették, melyet a HP, Intel, Microsoft, Phoenix és a Toshiba fejlesztett...

Analogue/Digital Converter, analóg/digitális átalakító

Az alternatív adatfolyamokat támogató file rendszerekben,. mint például az NTFS, lehetőség van egy filehoz több adatfolyamot csatolni, melyek rendszerint rejtve maradnak.

Asymmetric Digital Subscriber Line. Nagysebességű digitális adatátviteli technológia, ahol a feltöltési sebesség alacsonyabb a letöltési sebességnél – aszimmetrikus sebesség.

Automatikus élességállító rendszer. A kamera azon képessége, hogy a téma élességét automatikusan betudja álltani. Az egyszerűbb gépek erre a célra az objektíven kívül működő infravörös távmérőt alkalmaznak.