Számítástechnika
HTTP

A web alapprotokollja, amely egységes módon teszi lehetővé különböző helyeken tárolt és eltérő jellegű dokumentumok elérését és átvitelét az Interneten keresztül.

A web alapprotokollja, amely egységes módon teszi lehetővé különböző helyeken tárolt és eltérő jellegű dokumentumok elérését és átvitelét az Interneten keresztül. A HTTP ügyfél-kiszolgáló protokollt hypertext dokumentumok gyors és hatékony megjelenítésére tervezték. A protokoll állapotmentes, vagyis az ügyfélprogram több kérést is küldhet a kiszolgálónak, amely ezeket a kéréseket egymástól teljesen függetlenül kezeli, és minden dokumentum elküldése után le is zárja a kapcsolatot. Ez az állapotmentesség biztosítja, hogy a kiszolgáló mindenki számára egyformán elérhető és gyors. A HTTP kapcsolat négy lépése:
  • [%ITALIC%]A kapcsolat megnyitása. [%ITALIC%]
  • [%ITALIC%]A kérés elküldése. [%ITALIC%]
  • [%ITALIC%]A válasz. [%ITALIC%]
  • [%ITALIC%]A kapcsolat lezárása. [%ITALIC%]
Ez az eljárás azt jelenti, hogy a kapcsolat során csak egy dokumentumot lehet átadni, illetve egyetlen feldolgozás megy végbe. Az állapotmentesség miatt a kapcsolatok semmit nem tudnak az előző kérésekről, mivel a kiszolgáló minden dokumentum elküldése után lezárja a kapcsolódást, és minden kérést egyenként, külön-külön kezel. Ha egy dokumentum több képet vagy grafikát tartalmaz, akkor ezek megjelenítéséhez az ügyfél annyiszor építi fel a kapcsolatot, ahány hivatkozást talál: egyet magának a dokumentumnak, és a többit egyenként a grafikáknak, illetve képeknek. Azonosításra a felhasználók felől érkező kérésekről a következő információkat tárolja a program: - a kérést küldő gép Internet-címe, ahonnan a kérés érkezett; a dátum és a helyi idő - a kérés módja (GET, POST) - a kért dokumentum neve - a kiszolgáló által használt HTTP protokoll verziószáma - a kapcsolatkérés eredményére utaló kód - az elküldött dokumentum hossza


Létrehozva: - 2008-03-20 23:25:25
A cikkhez tartozó képek
Nincsenek további képek.

További friss bejegyzések a kategóriából